Banner
Σπίτι > Η γνώση > Περιεχόμενο

Τι είναι οι πυρεθρίνες;

Dec 12, 2016

Οι πυρεθρίνες είναι μια κατηγορία οργανικών ενώσεων που παράγονται κανονικά από Chrysanthemum cinerariifolium που έχουν ισχυρή εντομοκτόνο δράση με στόχευση των νευρικών συστημάτων των εντόμων. Η πυρεθρίνη παράγεται συνθετικά με βιομηχανικές μεθόδους, αλλά φυσικά εμφανίζεται σε λουλούδια χρυσάνθεμου, έτσι συχνά θεωρείται οργανικό εντομοκτόνο ή τουλάχιστον όταν δεν συνδυάζεται με πιπερονυλοβουτοξείδιο ή άλλα συνθετικά πρόσθετα. Οι εντομοκτόνες και εντομοαπωθητικές ιδιότητες τους είναι γνωστές και χρησιμοποιούνται για χιλιάδες χρόνια.

Χρησιμοποιήστε ως εντομοκτόνο
Η πυρεθρίνη χρησιμοποιείται συχνότερα ως εντομοκτόνο και έχει χρησιμοποιηθεί για το σκοπό αυτό από το 1900. Κατά τη δεκαετία του 1800, ήταν γνωστή ως «περσική σκόνη», «περσική πηλός» και «zacherlin». Οι πυρεθρίνες καθυστερούν το κλείσιμο διαύλων ιόντων νατρίου με πηγή τάσης στα νευρικά κύτταρα των εντόμων, με αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενες και εκτεταμένες πυροδοτήσεις νεύρων. Αυτή η υπερέκκριση προκαλεί το θάνατο του εντόμου λόγω απώλειας κινητικού συντονισμού και παράλυσης. Η αντοχή στην πυρεθρίνη έχει παρακάμπτεται μέσω της σύζευξης του εντομοκτόνου με συνθετικά συνεργιστικά όπως πιπερονυλοβουτοξείδιο. Μαζί, αυτές οι δύο ενώσεις αποτρέπουν την αποτοξίνωση στο έντομο, εξασφαλίζοντας το θάνατο των εντόμων. Οι συνεργιστές καθιστούν την πυρεθρίνη πιο αποτελεσματική, επιτρέποντας τη μείωση των δόσεων. Οι πυρεθρίνες είναι αποτελεσματικά εντομοκτόνα επειδή επιλεκτικά στοχεύουν έντομα παρά θηλαστικά λόγω της μεγαλύτερης ευαισθησίας του νεύρου εντόμων, του μικρότερου μεγέθους του εντόμου, της χαμηλότερης απορρόφησης του δέρματος από τα θηλαστικά και του πιο αποτελεσματικού ηπατικού μεταβολισμού των θηλαστικών.
Αν και η πυρεθρίνη είναι ένα ισχυρό εντομοκτόνο, λειτουργεί επίσης ως εντομοαπωθητικό σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις. Παρατηρήσεις σε μονάδες τροφίμων καταδεικνύουν ότι οι μύγες δεν θανατώνονται αμέσως, αλλά συναντώνται συχνότερα σε παραθύρου ή κοντά σε πόρτες. Αυτό υποδηλώνει, λόγω της χαμηλής δοσολογίας που εφαρμόζεται, ότι τα έντομα οδηγούνται να εγκαταλείψουν την περιοχή πριν πεθάνουν. Λόγω του εντομοκτόνου και του εντομοαπωθητικού τους αποτελέσματος, οι πυρεθρίνες έχουν αποδειχθεί πολύ επιτυχείς στη μείωση των πληθυσμών των εντόμων που προσβάλλουν τους ανθρώπους, τις καλλιέργειες, τα ζώα και τα κατοικίδια ζώα, όπως τα μυρμήγκια, οι αράχνες και οι ψείρες, καθώς και τα κουνούπια, και τσιμπούρια.
Δεδομένου ότι οι πυρεθρίνες και τα πυρεθροειδή χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο ως εντομοκτόνα, ο αριθμός των ασθενειών και των τραυματισμών που σχετίζονται με την έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες αυξάνεται επίσης. Ωστόσο, λίγες περιπτώσεις που οδήγησαν σε σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία ή θνησιμότητα στους ανθρώπους έχουν συμβεί και για αυτό τα πυρεθροειδή φέρουν την ένδειξη " χαμηλής τοξικότητας "και είναι πανταχού παρόν σε προϊόντα οικιακής φροντίδας. Οι πυρεθρίνες θεωρούνται ευρέως ως καλύτερες για το περιβάλλον και μπορούν να είναι ακίνδυνες εάν χρησιμοποιούνται μόνο στον τομέα με εντοπισμένα σπρέι, καθώς η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία τους διασπά σε αβλαβείς ενώσεις. Επιπλέον, έχουν μικρή διάρκεια ζωής στα φυτά, υποβαθμίζοντας φυσικά ή υποβαθμίζοντας τη διαδικασία μαγειρέματος.
Συγκεκριμένα είδη επιβλαβών οργανισμών που ελέγχθηκαν με επιτυχία από το πυρέθριο περιλαμβάνουν: πατάτα, τεύτλα, σταφύλια και φύλλα φύλλων σέλεων, φύλλα σέλινου, φύλλα σέλινου, σκουλήκι του Say, σκαθάρι αγγουριού δώδεκα κηλίδων, σκώληκες λυγμάτων σε ροδάκινα, , και φαιοκίτρινο βακκίνιο.

Back